Trivselregler

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger tillsammans föreningens byggnader och mark. Vi har därför ett gemensamt intresse av att skapa förutsättningar för en trivsam boendemiljö och god ekonomisk bärighet inom föreningen. Varje enskild medlem har såväl rättigheter som skyldigheter i förhållande till föreningen och till dess medlemmar.

Föreningens syfte och verksamhet styrs i första hand av föreningens stadgar, som i sin tur vilar på Bostadsrättslagen (SFS 1991:614) och Lagen om ekonomiska föreningar (SFS 1987: 667). Dessa regelverk täcker inte frågor kring den praktiska skötseln av fastigheten och därför finns trivselregler som ett komplement som alla medlemmar har att rätta sig efter.

Trivselreglerna uppdaterade senast 2023-06-09

Akuta fel/skador
Varje medlem är skyldig att inom respektive lägenhet/skötselområde snarast åtgärda fel eller brister som kan riskera att medföra omfattande och fördyrande skador på fastigheten. Styrelsen ska så fort som möjligt informeras om det inträffat sådana skador. Vem som ska stå för kostnaden för utryckningen, föreningen eller du som medlem, regleras främst av bestämmelserna i Bostadsrättslagen och 6 § i föreningens stadgar om ansvaret för underhållet i bostadsrätten. Vid akuta fel kontakta Delagott, men tänk på att vi debiteras för deras utryckningar så vid oklarheter kontakta hellre styrelsen. 

Delagott: 08-55110500

https://www.delagott.se/felanmalan

 

Altan
Utbyggnad av altan likt befintlig utformning är tillåtet men måste anmälas till styrelsen för att styrelsen ska kunna ta ställning till storlek och utformning. Tillstånd av styrelsen måste erhållas innan byggnationen påbörjas. Styrelsen ser positivt på att en diskussion med grannar sker innan utbyggnad. Tänk på att du som bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för att undersöka om bygglov krävs för byggnationen och i så fall ansöka om det och stå för kostnaden.

 

Belysning

Det är tillåtet att sätta upp ytterligare belysning på hus och förråd.

  • Belysningens utformning bestäms i samråd med styrelsen
  • Det är tillåtet att låta belysningen har en rörelsesensor.
  • Installationen ska vara fackmannamässigt utfört.
  • Tala gärna med närmsta granne så att belysningen inte stör.
  • Ansvaret ligger hos respektive bostadsrättshavare.

Biltvätt
Av miljöskäl är det är inte tillåtet att tvätta bilar inom fastigheten eller på gatan. Tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller i en "gör-det-själv-hall". Se Haninge kommuns policy på kommunens hemsida och följ rekommendationerna. Närmsta fordonstvätt och tvätthall finns vid Port 73, OKQ8 eller Circle K.

 

Brandvarnare
Varje lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare på varje plan som är monterad i taket. Ansvaret för montering och underhåll ligger hos respektive bostadsrättshavare.

 

Dörrlås

Är du som lägenhetsinnehavare intresserad av att byta ut originallåset mot ett så kallat smart lås så är du skyldig att återställa låset och dörren till originalskick innan du flyttar ut ur bostaden. Bostadsrättsinnehavaren är även skyldig att spara låsanordning och samtliga nycklar för att kunna överlämna dessa till de som skall flytta in.

Alla typer av låsbyten måste anmälas till styrelsen innan de utförs. Byte av låsanordningen måste följa policyn för byte av dörrlås i samband med anmälan ska även policyn godkännas av bostadsrättsinnehavaren. Lås och handtag måste ha samma färg som befintligt lås och handtag.

 

Förråd

Isolering av förråd är tillåtet men kräver styrelsens godkännande. Med hänsyn till risk för fuktskador ska arbetet vara fackmannamässigt utfört. Luftspalt mellan yttertak och isolering måste säkerställas. Kontakta styrelsen om du har några frågor. Övriga förändringar av förrådet får ej ske utan styrelsens godkännande. 

 

Grillning

Det är tillåtet att grilla på altaner och i trädgårdar. Tänk på dina grannar, brandsäkerheten och iaktta stor försiktighet.

 

Grind

Grindar mot gatan får uppföras men tillstånd krävs av styrelsen för att styrelsen ska kunna ta ställning till utseende. Utformning och färg ska utföras i likhet med befintliga hus och förråd för att smälta in i omgivningen. 

 

Gästparkering

Föreningen har en gästparkering placerad vid den norra parkeringen direkt intill buskarna. Gästparkeringen är avsedd för besökande som tillfälligt gästar någon som bor i Brf Tallhöjden 2. Gästparkeringen får inte användas av de boende själva.

Parkeringstiden är upp till ett dygn dvs. 24 timmar och först till kvarn- principen gäller. Varje lägenhet har erhållit ett gästparkeringskort (inplastat med lägenhetsnr och gatuadress) som ska placeras i bilens fönsterruta när bilen är parkerad på gästparkeringen. Vid överlåtelse av bostadsrätt ska parkeringstillståndet överlämnas till de nya medlemmarna.
Meddela styrelsen om du ser någon obehörigen parkera på föreningens p-platser.  

Husdjur

Du som har husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar inom fastigheten.

 

Jacuzzi/Spa-bad

Tillåtelse för permanent installation av Jacuzzi eller Spa-bad ges genom ett stämmobeslut då installationen bedöms vara en väsentlig förändring av föreningens hus eller mark och därför ska fattas av stämman. Styrelsen ser positivt på att en diskussion med grannar sker innan en motion skickas in till styrelsen.

Laddanordning för elbil

För lägenhetsinnehavare med parkering invid huset finns möjlighet att montera laddanläggning för elbil. För att få montera anläggningen ska policyn för ingrepp i fasaden godkännas och avtal om laddanordning upprättas mellan föreningen och lägenhetsinnehavaren innan påbörjat arbete. Eldragning ska ske från lägenhetens yttre elskåp med debitering på lägenhetsinnehavarens befintliga elavtal och ska utföras av behörig elektriker. 

För lägenhetsinnehavare med parkering på dem två gemensamma parkeringarna finns i dagsläget ingen möjlighet till laddstolpe, men en aktiv arbetsgrupp håller på att undersöka möjligheten till att eventuellt montera laddstolpar även där. 

 

Markiser
Markiser får sättas upp under förutsättning att man använder de nyanser som är godkända av styrelsen enligt framtaget förslag från Kärnhems arkitekt. Dessa färgförslag är EJ de förslag som finns på usb-stickan som delades ut i samband med inflytt. 

Gällande färgval enligt Kärnhems arkitekt:

  • Sandatex 15/93
  • Sandatex 102
  • Sandatex 926

Bostadsrättsinnehavaren får inte installera markis utan att först informerat styrelsen. Observera att bostadsrättsinnehavaren och inte föreningen är ansvarig för allt som rör markisen. Innan montering sker måste bostadsrättsinnehavaren underteckna ett avtal med föreningen där det framgår att föreningen frånsäger sig allt ansvar samt alla eventuella kostnader för markisen. Detta avtal skickas till bostadsrättsinnehavaren i samband med ansökan om installation. 

 

Odling/träd:

Det är tillåtet att plantera mindre odlingsbäddar, normala fruktträd och växter på eget skötselområde. Odling av träd kräver dock samtycke från angränsande grannar, då träd har potential att växa så att de kan påverka ljusinsläpp för grannar. Skriftligt godkännande av styrelse krävs innan plantering sker.

 

Olydnad mot trivselregler

Allvarlig försumlighet eller misskötsel av lägenhet eller skötselområde kan leda till att en medlem förverkar sin rätt till bostadsrätten och kan leda till uppsägning.

 

Parabol

Det är inte tillåtet att sätta upp parabol inom föreningens fastighet.

 

Plank

Nya plank eller modifiering, avlägsnande eller förlängning av befintliga plank är ej tillåtet. Detta då det direkt påverkar ljusinsläpp för berörda grannar.

 

Skadedjur eller ohyra

Föreningen kommer från 1:a maj 2023 kommer att använda Trygg-Hansa som försäkringsgivare. I samband med detta ändras också bolag när det gäller skadedjusbekämpning, från Anticimex till Nomor. Skadeanmälan görs via nomor.se. Vid upptäckt av ohyra eller skadedjur är det dock viktigt att ni även kontaktar styrelsen.

 

Skötselanvisningar för lägenhetskomplement och skötselområde
Avseende altan/uteplats är bostadsrättshavaren skyldig att följa föreningens anvisningar gällande skötsel av lägenhetskomplement/utemiljö. Man får inte utöka det området och lägenhetskomplement man disponerar på föreningens eller kommunens mark.

Det är inte tillåtet att göra en större förändring eller en förändring som påverkar föreningen och/eller dess övriga medlemmar. Om medlemmen önskar göra en större förändring eller en förändring som påverkar föreningen och/eller dess medlemmar, ska denna godkännas av styrelsen. Styrelsen måste ta hänsyn till att förändringen inte medför försämrade förhållanden för kringboende. Förändringen får heller inte påverka föreningen negativt. Informera berörda grannar, så att de får möjlighet att komma med synpunkter. Observera dock att det är styrelsen som fattar beslut i ärendet.

Du få anlägga mindre odlingsbäddar på skötselområdet.

Du får plantera normala fruktträd och växter på ditt eget skötselområde. Vid plantering av träd krävs dock godkännande från angränsande grannar, då träd har potential att växa så pass högt att de kan påverka ljusinsläpp för grannar. Diskussion med grannar är därför ett första steg vid plantering av träd, och skriftligt godkännande ska redovisas till styrelsen innan plantering sker. 

Häckar, planterade av OBOS Kärnhem, ska hållas fria från gräs och ogräs. Täckbark rekommenderas. Dessa får ej tas bort och ska skötas av respektive bostadsrättshavare. Häckar får ej vara högre än 1,1 m. 

 

Snöröjning och sandning

Varje medlem ansvarar för skottning och sandning på och i anslutning till sin bostadsrätt.
Vid gemensamma ytor såsom cykelförråd, parkering, framför sopkärl med mera sköts snöröjning och sandning av föreningens medlemmar gemensamt. Föreningen har en snösläde och en snöskyffel vid respektive cykelförråd.

 

Staket
Staket får sättas upp längs skötselområdesgränsen. Dock ej på framsida mot gata. Staketet ska placeras innanför eventuell befintlig häck på bostadsrättsinnehavarens skötselområde och följa riktlinjer enligt Riktlinjer Staket Brf Tallhöjden 2

Ansökan om att sätta upp staket görs skriftligen till styrelsen med en enkel skiss på omfattning och placering.

Sopkärl 

Det gemensamma sopkärlet vid norra parkeringen är utrustat med lås och varje lägenhet har givits två nycklar till sopinkasten. Om man tappar bort nycklarna kontaktar man styrelsen som kopierar upp nya nycklar till självkostnadspris för lägenhetsinnehavaren. Sopinkasten utgörs av tre sopkärl för hushållsavfall och ett för matavfall. Matavfall får endast slängas i matavfallspåsar. Dessa finns att hämta vid större matbutiker. Endast hushållsavfall och matavfall ska slängas i kärlen. Kartong, plast, glas, metall och tidningar ska återvinnas på Haninge kommuns återvinningsstationer. Den närmaste är placerad vid Gaffelseglet 41 i Vega.

 

Störningar
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till grannar och övriga medlemmar och boende i området. Skyldigheten gäller såväl inne som utomhus och detta gäller dygnet runt. Det är dock extra angeläget att visa hänsyn vardagar från kl. 22.00 till kl. 07.00. Informera gärna grannar inför störande ombyggnad, reparation eller före fester.

 

Tillbyggnad och ombyggnader
Vid större förändringar ska tillstånd först begäras från styrelsen. 

Följande underlag ska medfölja ansökan:

  1. Skriftlig beskrivning av vad som ska göras och om förändringen är bygglovspliktig.
  2. En enkel skiss där omfattning, konstruktion, utseende och tidsplan ska framgå.
  3. Anser styrelsen att experthjälp bör anlitas, står bostadsrättshavaren själv för kostnaden.

Styrelsen lämnar skriftligt besked till den som sökt tillstånd för ombyggnad, när ärendet har behandlats. Tänk på att du som bostadsrättsinnehavare själv ansvarar för att undersöka om bygglov krävs för byggnationen och i så fall ansöka om det och stå för kostanden.

 

Vindsutrymme
Vindsutrymmet är föreningens yta och enskilda modifikationer av vinden är ej tillåtet.